Du påstår med stor självsäkerhet att det redan i dag finns instrumentgodkända helikopterflygplatser på vissa svenska sjukhus. Jag anser mig hyfsad insatt i ambulansflygverksamheten efter ha jobbat på båda helikopter och flygplan som narkosläkare.
Jag har ingen vetskap om en enda instrumentgodkänd helikopterflygplats på ett svenskt sjukhus. Däremot har vi med Lyckselehelikoptern återkommande använt instrumentinflygningen till Umeås flygplats för att sedan ”visuellt sniffa över hustaken” till sjukhuset i Umeå vid dåligt väder; Gotlandshelikoptern använder sig av samma förfarande med inflygning till Bromma för att sedan övergå till visuell flygning för sista ”skutten” till Karolinska; Uppsalahelikoptern har ett liknande förfarande med inflygningshjälpmedlen på (militär-) flygplatsen i Ärna för att sedan ta sig visuellt sista biten till Akademiska Sjukhuset; samma procedur används i dag för den delen även i Västerås med en (befintligt) instrumentinflygning till Hässlö och sedan en kort visuell flygning till sjukhusets upplysta helikopterplatta. Allt förutsatt att det inte föreligger isbildningsförhållanden då varken Gotlands- Uppsala- eller Lycksele-helikoptern i dagsläge är avisat.
Jag lär mig dock alltid gärna något nytt och ber dig (som verkar vara väl insatt i ambulansflygverksamheten) därför att svara på följande fem enkla frågor:
1) Vilka svenska sjukhus har i dagsläget instrumentgodkända helikopterflygplatser?
2) Enligt vilket regelverk genomförs dessa instrumentinflygningar?
3) Vilka tekniska hjälpmedel/instrumentprocedurer används för dessa inflygningar?
4) Vilka årliga totalkostnader orsakar detta respektive sjukhus?
5) Vilka helikoptrar är anvisade(?) så att dessa procedurer även kan användas i isbildningsförhållanden?
Kolja Gilli
Specialistläkare Akutsjukvård, Anestesi & Intensivvård
Flygläkare
Pilot, Flight & Instrument Rating Instructor