Veteranflygskolan
Efter ett pass i ett veteranflygplan kommer du inte längre se någon större skillnad mellan att flyga en Cessna 172 och en DA40. I jämförelse med ett veteranflygplan är nämligen skillnaderna mellan dagens klubb- och skolflygplan minimala.
Veteranflygplan har ingen elektronik som avlastar, utan allt sker manuellt. Detta innebär att man som pilot (då man är så illa tvungen…) behöver få en helt annan känsla för sin flygmaskin.
Detta är enbart en positiv upplevelse (för oss som gillar sådant). Många veteranflygplan har en enastående aerodynamik och roderharmoni vilket är en av anledningarna att dessa än idag är så uppskattade av sina piloter.
Flygplanen vi flyger är från olika tidsepoker. Gemensamt är att alla är byggda före standardiseringens intåg i flyget. Därför har alla typer (och ibland individer) sina egna tekniska lösningar som stundtals skiljer sig rätt tydligt från dagens teknik. Vilket kräver en grundläggande tekniskt genomgång på marken innan flygningen.
Utöver en helt ny flygupplevelse får man i Veteranflygskolan kunskap om gammal flygteknik på köpet. Något du kommer ha nytta av även i vardagens klubbflygplan.
Dessutom får man möjlighet att känna på Sporre och / eller betydligt mer komplexa flygplan.
Vid intresse, kontakta veteran@hasslo.org
Vad krävs?
- Någorlunda flygtrim
- Intresse av att lära sig en helt ny form av flygning.
- Intresse av att lära sig gammal teknik.
- Nyfikenhet att flyga som man flög förr.
- Lite extra tid, då markgenomgång tar mer tid och är nödvändig.
- Hyfsat väder
Vad krävs inte?
- Behörighet att flyga sporre eller tvåmotor (om man bara vill prova på).
Vad kostar det?
Vi tillämpar timpris för både flygplan och lärararvode, priserna skiljer sig så klart åt beroende på maskin och kan förändras lite beroende på omkostnader för maskinen och bränslekostnader. Mer detaljerade priser får du vi intresseförfrågan.
Vilka är vi?
Ett gäng flyglärare och flygentusiaster som brinner för gamla flygplan. Många av oss äger och underhåller ett eller flera veteranflygplan – och flyger dessa så klart. Normalt hittar ni oss och våra flygplan på Västerås Flygmuseeum, som är en samarbetspart i detta initiativ.
Vad erbjuder vi?
- Tekniska kurser för de veteranflygplan vi har tillgång till.
- Provlektioner – för alla som vill prova på och känna skillnaderna i att flyga ett veteranflygplan.
- Inflygningar på de typer vi har tillgång till, dvs komplett utbildning för att få godkänd på typen.
- Repetetionsutbildningar på de typerna vi har tillgång till.
- En helt ny flygupplevelse bortom klubbflygplanens värld.
Vad erbjuder vi inte?
- Möjlighet att fritt hyra flygplanen i HFF efter inflygning.
Vi lyfter den här punkten för att tydliggöra att dessa maskiner inte hyrs ut genom klubben. Detta är en satsning tillsammans med de entusiaster som äger maskinerna i dag. Efter prova på pass och en eventuell inflygning på typen är det sen upp till respektive flygplansägare att avgöra vem eller vilka som får flyga dess maskiner.
Anledningen att de – trots sin entusiasm och önskan att sprida denna passion för veteranflyg – behöver vara mer restriktiva med vilka de låter hyra maskinerna är flera. Flygplanen är gamla och inte i produktion längre, detta innebär att tillgång till reservdelar är allt från begränsat till näst intill obefintligt. Där det finns delar så är dessa inte helt sällan “svindyra”.
Även mindre incidenter som leder till skador är oftast förenad med höga kostnader och ett garanterat krångel med att hitta reservdelar någonstans i världen. Det kan vara så illa att även en till synes mindre skada blir en dödsdom för maskinen då det kan vara praktiskt eller ekonomiskt orimligt att återställa maskinen till luftvärdigt skick.
Till följd blir försäkringskostnaderna avsevärt högre för dessa flygplan, och det ställs ofta krav på namngivna piloter och tydliga krav på erfarenhet.
Så med det sagt är det bra att veta att en flygning genom Veteranflygskolan kommer vara en oförglömlig upplevelse. Även så en komplett inflygning på typen. Men därefter är det helt upp till ägaren. Vissa ägare kommer blankt säga nej till uthyrning medan andra kanske är mer öppna (troligen först när de lärt känna piloten personligen). Men att flyga med instruktörer kommer alltid vara möjligt.
Flygplan och typer som erbjuds
DHC-1 DeHavilland Chipmunk
Första flygning 1946, våra individer från 1950 (GRK) och 1952 (FNP).
Chipmunk är efterföljaren till Tiger Moth som primary trainer i flertal flygvapen i Västvärlden efter andra världskriget; typen kallas oxå för poor man’s Spitfire p.g.a. sina enastående aerodynamiska egenskaper.
För Chipmunk kan vi t.o.m. erbjuda roteflygning då vi har tillgång till två individer.
Detta är ett perfekt insteg i veteranflygets värld!
SK16 – Noorduyn AT-16-ND Harvard IIB
Första flygning 1935, vår individ (FUZ) är från 1942.
Individen användes först i Kanadensiska flygvapnet. 1947 togs den in i Svenska flygvapnet som SK16A och blev den Svenska militärattachéns tjänsteflygplan i USA. År 1951 kom den sen till Sverige och efter sitt militära bruk fick den sin civila registrering 1973 och står idag på västerås flygmuseem.
Denna typ var det avancerade träningsflygplanet för de flesta allierade flygvapnen under andra världskriget. I folkmun kallades typen för bland annat Pilot Maker.
YAK-52 – Yakovlev
Första Flygning 1976 – vår individ (LVH) är från 1991
Yak-52 var grundskolsflygplanet i Sovjetunionens flygvapen och togs fram som en efterträdare till Yak-50.
Även om typen är relativt ny så designades den för att vara ett insteg till tidiga efterkrigstidens militärflygplan. Flygplanet har en stjärnmotor och är idag ett populärt flygplan för avancerad flygning.